1. Wat is de oorzaak van het Syndroom van Turner?
  2. Hoe vaak komt het syndroom van Turner voor?
  3. Is het Turnersyndroom erfelijk?
  4. Hebben meisjes en vrouwen met het Syndroom van Turner een normale intelligentie?
  5. Hoe is de lengte ontwikkeling?
  6. Hoe verloopt de puberteitsontwikkeling bij Turners?
Wat is de oorzaak van het Syndroom van Turner?

Meisjes met het syndroom van Turner missen één of een gedeelte van één van de twee X-chromosomen, die de genen dragen voor de ontwikkeling van de eierstokken, de productie van geslachtshormoon, de lengtegroei en de lichamelijke geslachtsrijping bij vrouwen. Ook kunnen de chromosomen een afwijkende structuur vertonen.

Hoe vaak komt het syndroom van Turner voor?

Het Turnersyndroom komt voor bij 1 op de 2.500 (levend geboren) vrouwen.

Is het Turnersyndroom erfelijk?

- Strikt genomen is er geen verhoogde herhalingsfase vast te stellen in geval van Turnersyndroom. Dit betekent dat ouders die één Turnerdochter hebben, daarom niet noodzakelijk nog andere dochters met Turnersyndroom zullen hebben. - Het syndroom wordt ook niet veroorzaakt door roken of alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. - Er bestaat geen rechtstreeks verband tussen Turnersyndroom en de leeftijd van vader of moeder.

Hebben meisjes en vrouwen met het Syndroom van Turner een normale intelligentie?

Bij meisjes en vrouwen met het Turnersyndroom is doorgaans sprake van een normale intelligentie. Meestal scoren ze hoger bij tests op verbaal gebied dan op onderdelen waarbij het gaat om ruimtelijk inzicht en bij het aangeven van combinaties en samenhang.

Hoe is de lengte ontwikkeling?

De gemiddelde lengte van een volwassen vrouw met het syndroom van Turner ligt rond de 143,4 cm. Ter bevordering van de groei kan groeihormoon worden toegediend.

Hoe verloopt de puberteitsontwikkeling bij Turners?

Meestal komt de ontwikkeling van vrouwelijke puberteitskenmerken zoals borstontwikkeling, menstruatie, weinig groei van schaam- en okselhaar niet spontaan. Dit heeft dan weer te maken met het onvoldoende of niet functioneren van de eierstokken, waardoor er geen geslachthormonen worden aangemaakt. Behandeling met vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) kan echter vervangen wat de eierstokken hadden moeten maken.